Meer spiermassa is goed voor uw welzijn

Krachtsport is goed voor ons. Fitnessen, gewichtheffen, crossfit, noem maar op.
We worden er sterk van.  Dit is niet alleen leuk voor de looks, maar is ook heel erg goed voor ons welzijn.


(Meer) Spiermassa is belangrijk voor ons allemaal!


Sterke spieren zijn belangrijk voor ons allemaal.  Zodra we ouder worden neemt de spiermassa af en is het belangrijk om de spiermassa te behouden. U wilt niet dat uw spiermassa afneemt want uw spieren zorgen ervoor dat u kunt bewegen en sporten. Hoe langer de spiermassa dus op peil blijft des te beter. Ook als je ouder bent kun je spiermassa kweken.Spiermassa kweek je door te trainen en door het eten van eiwitten want deze hebben een spieropbouwend vermogen. Maar… spieren worden alleen opgebouwd als ze aan het werk worden gezet, met een koelkast vol eieren komt u er niet.  


Een groot voordeel van meer spiermassa hebben is de verhoogde ruststofwisseling. Dit betekent dat u meer calorieën verbrandt zelfs op de momenten dat u niks doet. Hoe fijn is dat! 


Met meer spiermassa kunnen we meer eten, blessures voorkomen , er sterker van worden en ons evenwicht verbeteren. En vergeet niet.. het ziet er nog leuk uit ook!


Help! De weegschaal zegt dat ik ben aangekomen…


Spieren wegen meer dan vet. Aan de weegschaal kunnen we dus niet zien of het vetpercentage omlaag is gegaan en of de spiermassa omhoog is gegaan. Om dit nauwkeurig te meten kunt u een huidplooimeting laten doen. 


Slanker worden.


Wanneer iemand begint met sporten om af te vallen en om een lager vetpercentage te krijgen, zal in eerste instantie het gewicht echt omlaag gaan. Bij mensen die net zijn begonnen met sporten kan het gebeuren dat het niet lukt om een lager gewicht op de weegschaal terug te zien. Zij blijven op gewicht of komen zelfs aan. Deze mensen krijgen wel eens te horen dat dit komt doordat er ook spiermassa aangemaakt wordt. De kans dat deze verklaring  klopt is vrij klein. 


Heeft u overgewicht en gaat u sporten dan zou u echt af moeten vallen in gewicht. U komt namelijk niet zomaar 3 kilo in spieren aan. Daar moet u echt een langere tijd voor trainen. Als u begint met afvallen kunt u  0,5 tot 1  kilo per week afvallen. Spieren kweken gaat niet zo snel.


Dus bent u net begonnen met afvallen en gebeurt er niet zo veel op de weegschaal dan is het verstandig om nog eens goed uw voedingspatroon te analyseren of er door een sportdiëtist naar te laten kijken.


Combineer kracht én conditie training voor de beste resultaten.


Naast krachttraining is het ook erg belangrijk om aan uw conditie te werken. Daar wordt u fit van. Tijdens een cardio training kunt u lekker veel calorieën verbranden. Tijdens een uurtje hardlopen verbrandt u zo tussen de 500 en 700 kcal. Door cardio te trainen wordt u sneller, krijgt u een beter uithoudingsvermogen en wordt u soepeler. Hoe fijn is het om niet helemaal buiten adem te zijn als u ergens een trap op loopt of als u een sprintje naar de bushalte moet trekken.


Kortom, zowel krachttraining als cardio training zijn erg belangrijk. Van deze combinatie wordt u fit!


Over Janneke Pieterson:


De komende tijd zal Janneke berichten over voeding en/of sporten voor 'the F.I.T. Movement' schrijven.


Zij heeft sinds 2009 haar diëtistenpraktijk de Sportkeuken in Utrecht. Hier begeleidt zij voornamelijk sporters, topsporters en mensen met overgewicht. Deze zomer start zij met een kookstudio die geheel in het teken van gezonde voeding komt te staan.
Janneke is heel sportief en geeft les op 2 sportscholen in Utrecht. Naast haar praktijk en het lesgeven kookt zij ook voor topsporters. Ze heeft vier jaar lang gekookt voor één van de wielerteams tijdens de Tour de France. Kortom, van alles wat met voeding en fit zijn te maken heeft!