Welke producten u het beste kunt kiezen

In de supermarkt of biologische winkel is er tegenwoordig zoveel te kiezen op het gebied van voeding. Dat het soms lastig is om te weten welk product nou beter is. Als u boodschappen gaat doen zijn er een paar dingen waar u rekening mee kunt houden. 


Variatie in uw voeding is heel belangrijk


Tegenwoordig is er zoveel keus dat variatie in uw voeding aanbrengen heel makkelijk is. Bij het kiezen van groenten en fruit is het goed om rekening te houden met het seizoen. Als u kiest voor seizoensgroenten en fruit komen ze uit een streek in Nederland. Hoe sneller je iets eet na oogsten of plukken des te meer vitamines er nog in zitten. Door het eten van seizoensgroenten en fruit krijgt u ook eerder de juiste vitamines binnen, omdat de natuur weet welke u in een bepaald seizoen nodig heeft. 


Dus op naar de boer en de streekwinkels!  


Kies voor volkoren producten


Volkoren producten zijn een stuk gezonder dan de ‘witte’ producten. Denk aan brood, pasta en rijst. Volkoren producten of zilvervliesrijst bevatten meer vezels. Die zorgen voor een goede darmwerking en hoe beter je darmen werken hoe beter alle voedingsstoffen worden opgenomen. Ook worden de volkoren producten langzamer opgenomen, wat er voor zorgt dat u langer een gevuld gevoel hebt.


Er bestaat meer dan pasta, rijst of aardappels


Bij uw avondeten of misschien wel de lunch kunt u nog veel meer lekkere dingen kiezen in plaats van de bekende pasta, rijst en aardappels. Denk bijvoorbeeld aan gierst, linzen, bonen of quinoa. Als basis van uw salade of warme maaltijd is quinoa een goede keuze. Het bevat veel meer gezonde voedingsstoffen dan bijvoorbeeld pasta. Quinoa is namelijk een zaad en bevat daardoor veel minder koolhydraten, meer eiwitten en gezonde vetten. Heel veel variatie in één product!


Als u graag aardappels eet, kunt u deze ook eens vervangen voor een lekkere zoete aardappel of de vergeten groente pastinaak. 


Kies voor minder koolhydraten


Wilt u wat afvallen of heeft u een periode waarin u weinig beweegt eet dan wat minder koolhydraten en lekker veel seizoensgroenten. 


Lentegroentes zijn heerlijk uit de oven. Maak een lekkere ovenschotel van pompoen, wortel en rode bieten. Maak de groentes schoon en snijd ze in stukken en doe er een beetje olijfolie over. Leg eerst de bieten in de ovenschaal. Deze moeten vrij lang in de oven, zeker wel 30 minuten. Leg na 10 minuten de wortelen er bij en nog eens 10 minuten later de pompoen. Eet er bijvoorbeeld een lekker stukje vis bij.  Zo heeft u zonder veel moeite een heerlijk voedzame maaltijd op tafel. Liever vegetarisch? Kook dan een beetje quinoa en meng dit met allemaal verse kruiden. Doe er wat lekkere kaas bij en je hebt een super gezonde maaltijd


Veel kookplezier! 


 


Over Janneke Pieterson:
De komende tijd zal Janneke berichten over voeding en/of sporten voor 'the F.I.T. Movement' schrijven.


Zij heeft sinds 2009 haar diëtistenpraktijk de Sportkeuken in Utrecht. Hier begeleidt zij voornamelijk sporters, topsporters en mensen met overgewicht. Deze zomer start zij met een kookstudio die geheel in het teken van gezonde voeding komt te staan.


Janneke is heel sportief en geeft les op 2 sportscholen in Utrecht. Naast haar praktijk en het lesgeven kookt zij ook voor topsporters. Ze heeft vier jaar lang gekookt voor één van de wielerteams tijdens de Tour de France. Kortom, van alles wat met voeding en fit zijn te maken heeft!