Panagiotis Kotronaros

HEGYMÁSZÁS / GÖRÖGORSZÁG

Panagiotis Kotronaros eddig negyvennél is több expedíciót vezetett a világ legmagasabb hegyei között. Legnagyobb eredményeként az első sikeres görög Mount Everest-túrát tartja számon, amelyre 2004 tavaszán került sor.

Panagiotis okleveles túravezető, a Görög Hegymászó és Sziklamászó Szövetség egyik főoktatója, illetve a görög tűzoltóság hivatalos kiképzője. Több mint húsz éve tart továbbképzéseket és tanít hegymászást. Három céget is létrehozott a semmiből: a BASE CAMP utazási iroda az aktív kikapcsolódást és a magashegyi kalandokat kedvelőknek szervez programokat, a BEST EVENT céges rendezvényekkel és tréningekkel foglalkozik, a WAYPOINT P.C., pedig az online marketing és a hírnévmenedzsment területén tevékenykedik.

Mi volna a legfontosabb jótanácsod annak, aki egészségesebben szeretne élni?

Először is aktívan kell élni, egyszerűen többet kell mozogni. Akármilyen testmozgást választunk, biztosan segít fittebbé válnunk. A testedzés az egészség megőrzésének borzasztóan fontos eszköze, a szívnek is nagyon jót tesz, kalóriát éget, javítja a keringést, erősíti a csontokat. Tehát törekedjünk a minél gyakoribb testmozgásra.

Kiből meríted a legtöbb inspirációt?

Egyik példaképem Dean Karnazes világhírű ultramaratonista és ultrasportoló, aki az emberi teljesítőképesség határait feszegeti, de az ilyen sportolói bravúrok is fejben dőlnek el. Lefutott egyhuzamban 560 km-t 80 óra alatt, méghozzá alvás nélkül, futott ultramaratont a pokolian forró Death Valley-ben, egy sima maratont hótalp nélkül a Déli-sarkon, ötven egymást követő napon lefutott egy maratont az Egyesült Államok mind az ötven tagállamában, és még sorolhatnám. A legfontosabb mégis az, hogy elképesztő sportteljesítményei mellett boldog családapa és elismert, sikeres üzletember, aki jótékonysági megmozdulásokat is szervez, és néha toplistás könyveket ír.