История за два заека

Стара поговорка гласи: „Ако гониш два заека, не можеш да хванеш ни един.“


Във всеки даден момент от живота ви може да има милион неща, които ви дърпат в също толкова различни посоки. Как да ги подредите по приоритет при положение, че всичко изглежда много важно и изисква вашето внимание? Ако изберете да се нагърбите с твърде много неща едновременно или не успеете да вземете решение, както казва и поговорката, рискувате да не постигнете нито една от целите, за които работите. Рискувате да изтървете всички зайци.


Всеки от нас зацикля в прекомерни анализи на нещата, пред които е изправен, и в резултат често се чувстваме като залени от потоп.


Колко пъти ви се е случвало това в бизнеса? Трябва да насрочите обучение, да се свържете с няколко съседа, които искат да си поръчат продукти, да закарате децата на училище, да общувате с кандидати, да тичате по задачи, да плащате сметки, да сте домакин на продуктово представяне, да успеете да стигнете до лекаря в уговорения час и се чудите къде да вмъкнете поне едно хранене. И всичко това само до обяд. Може да се окаже трудно дори да се ориентирате къде да вложите енергията си, за да постигнете оптимален резултат. 


Моят опит показва, че отговорът се крие в дългосрочна концентрация и „задържане на погледа върху наградата“. Много от нещата, които трябва да свършите в рамките на деня, отвличат вниманието ви, но ако останете съсредоточени върху крайната цел, всекидневните задачи няма да ви отклоняват от курса.


Случвало ли ви се е да погледнете траекторията на самолета по време на дълъг полет, за да видите докъде сте стигнали в пътуването си, и да установите, че се движите в съвсем неочаквана посока? Може самолетът да се е отправил на север, когато си мислите, че трябва да лети на изток. Според статистиката през 70% от времето на полета самолетите се отклоняват от директния си курс, но понеже винаги знаят къде отиват, неизменно пристигат на очакваното място.


Същото важи и за бизнеса ви. Може да минавате през временни неуспехи, натоварени дни или неочаквани предизвикателства, които да ви обезсърчат. Но докато не изпускате дългосрочните си цели от поглед, никога няма напълно да се отклоните от пътя си, а ако все пак това стане, веднага ще го забележите и ще се коригирате, за да се върнете към най-важното за вас.


Провокирайте сами себе си да се концентрирате върху една основна цел – върху един заек, и после, когато го хванете, изберете следващ за гонене, така и вие, и вашият бизнес винаги ще бъдете устойчиви.


 


Завинаги ваш,


Рекс Моън