Povestea celor doi iepuri

Există un proverb străvechi care spune că „persoana care aleargă după doi iepuri deodată nu prinde niciunul”. Vor fi multe momente în viață în care vei fi tentat să îți îndrepți acțiunile și atenția într-un milion de direcții. Cum stabilești prioritățile și îți dai seama ce este important și necesită cu adevărat atenția ta? Dacă alegi să te apuci de mai multe lucruri deodată, așa cum sugerează și proverbul, riști să pierzi esențialul pentru care ai lucrat până acum. Riști să ratezi toți iepurii.


Cu toții avem momente în care analizăm în exces anumite lucruri care sunt în fața noastră, iar acest lucru ne poate copleși. Ție de câte ori nu ți s-a întâmplat asta în afacerea ta? Trebuia să programezi un training, să contactezi vecinii sau consumatorii pentru comenzi, să duci copiii la școală, să cauți prospecți, să plătești facturi, să faci comisioane, să găzduiești o prezentare de produse, să faci o programare la medic și chiar să strecori gătitul printre acestea. Este destul de greu să-ți dai seama unde merită să aloci mai multă energie pentru cele mai bune rezultate.


Din experiența mea, vă spun că răspunsul constă în obiectivele pe termen lung și în a-ți menține atenția pe marele premiu. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le faci zilnic și care te pot distrage, dar atât timp cât îți păstrezi atenția focalizată pe cel mai mare obiectiv al tău, sarcinile cotidiene nu vor putea să îți schimbe direcția pe care deja ai stabilit-o în minte.


În călătoriile tale mai lungi cu avionul, ți s-a întâmplat să te uiți pe ecranul de zbor, să vezi în ce punct te afli pe parcursul călătoriei, doar pentru a-ți da seama că eşti într-un punct sau pe un traseu la care nu te așteptai?


Poate că avionul a zburat spre nord, în timp ce tu erai aproape sigur că va lua direcția estului. Statistic vorbind,  în 70% din timpul unui zbor, avioanele nu zboară pe cursul direct care duce la destinaţie, ci pe rute ocolitoare. Dar întotdeauna ajung la destinație, pentru că știu exact încotro se îndreaptă.


Același lucru este valabil și când vine vorba de afacerea ta.  Este posibil să experimentezi decepții, zile pline de muncă asiduă și provocări la care nu te aștepți și să te simți descurajat. Dar atât timp cât îți păstrezi mereu în minte obiectivul pe termen lung, nu te vei abate de la cursul tău și chiar dacă o vei face, vei fi capabil să conștientizezi acest lucru, să te repoziționezi și să te întorci la lucrurile care contează cu adevărat.


Dacă te provoci să te concentrezi doar pe câte un singur obiectiv – un iepure – și apoi, după ce l-ai prins, să pleci în prinderea altuia, atât tu, cât și afacerea ta veți căpăta stabilitate.


Mereu al vostru,
Rex Maughan