Het verhaal van de twee hazen

Er is een oud spreekwoord dat zegt “wie op twee hazen jaagt, vangt er geen enkele”. Op elk moment in uw leven kunnen er miljoenen dingen spelen die u in net zoveel verschillende richtingen trekken. Hoe kunt u prioriteiten stellen als alles belangrijk voelt en uw aandacht vergt? Als u ervoor kiest om met te veel zaken tegelijkertijd bezig te zijn, of er niet in slaagt te kiezen, dan kan het uitpakken zoals het spreekwoord zegt: u riskeert mis te grijpen bij alles waar u voor werkt. U riskeert het missen van alle hazen.


We blijven allemaal weleens vastzitten in het over-analyseren van zaken die spelen waardoor we ons overdonderd kunnen voelen. Hoe vaak is dit u overkomen in uw business? U moet een training inplannen, enkele mensen in uw omgeving benaderen over retailorders, de kinderen naar school brengen, netwerken met prospects, boodschappen doen, rekeningen betalen, een productavond organiseren, een doktersafspraak maken en kijken wanneer u tussendoor snel iets kunt eten. En dat allemaal nog voor het middaguur. Het kan dan heel lastig zijn om te bepalen waar u uw energie in stopt om het beste resultaat te behalen.


In mijn ervaring ligt het antwoord in het focussen op de lange termijn en “keeping your eye on the prize”. Er zijn zoveel dingen die u elke dag moet doen, maar zolang u gefocust blijft op uw einddoel, zullen de dagelijkse taken u niet van koers brengen.


Heeft u weleens op de “flight tracker” de koers van het vliegtuig waar u inzat gevolgd om te zien waar u zich bevond, om te ontdekken dat u een richting bent opgegaan die u niet had verwacht?


Misschien is het vliegtuig richting het noorden gevlogen terwijl u had verwacht direct richting het westen te vliegen. Statistisch gezien wijken vliegtuigen van hun koers af gedurende 70% van de vluchttijd, maar omdat ze altijd weten waar ze naartoe gaan, komen ze altijd aan op hun bestemming.


Hetzelfde gaat op voor uw business. U kunt tegenslagen ervaren, drukke dagen of uitdagingen tegenkomen die u niet had verwacht en u wellicht ontmoedigd voelen. Maar zolang u uw lange-termijndoel voor ogen houdt, zult u nooit helemaal van koers raken. Mocht dat toch gebeuren, dan zult u in staat zijn dat meteen te herkennen, uw koers bij te stellen en terug te keren naar de zaken die het belangrijkst zijn.


Als u zichzelf uitdaagt u op elk moment te focussen op één groot doel  - op één haas – en als u die eenmaal gevangen hebt vervolgens op het volgende doel… zullen u en uw doel altijd bestendig zijn.


Forever Yours,


Rex Maughan