Mese a két nyúlról

Létezik egy régi mondás, ami valahogy így szól: "Aki egyszerre két nyulat hajszol, egyiket sem kapja el." 

Életed különböző szakaszaiban számtalan olyan apró dolog adódhat, ami eltereli a figyelmedet. Mégis, hogyan döntöd el, mi a legfontosabb, amikor úgytűnik, minden rendkívül sürgős, és az első helyre kell tenned? Ha egyszerre túl sok dolgot vállalsz fel, és nem tudsz dönteni, akkor - ahogyan a közmondás tartja - elvéted a célpontot, és azt kockáztatod, hogy mindkét "nyulat" elszalasztod.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy túlságosan is elemezzük az előttünk álló feladatokat, és sokszor éppen emiatt érezzük magunkat túlterheltnek.

Hányszor fordult mát ez elő veled az üzletépítés során? Be kell ütemezned egy képzést, még néhány termékrendelést el kell intézned, iskolába kell vinni a gyerekeket, közben hálózatot szeretnél építeni, tele reményekkel. Eközben mindenféle megbízásokat kell lebonyolítanod, számlákat befizetni, termékbemutatót tartani, elmenni az orvoshoz - és közben arra gondolsz, mikor tudnál legalább egy pár falatot bekapni. És még csak délelőtt van! Nagyon nehéz eldönteni, hogy mibe fektesd a legtöbb energiádat a lehető legjobb eredmény érdekében.

Tapasztalataim szerint a titok abban rejlik, hogy hosszú távra tervezzünk, és mindig a végső célpontra fókuszáljunk. Minden nap számtalan olyan dolog adódik, amit el kell intéznünk, és ami elterelheti a figyelmünket, ám amíg képesek vagyunk a "zsákmányra" - a végső célra - összpontosítani, addig mindennapos teendőink nem fognak eltéríteni a helyes útról.

Amikor hosszabb repülőutakat teszünk meg, érdemes megfigyelni, nyomon követni, milyen irányban tart éppen a gépünk. Ilyenkor sokszor meglepődünk, hogy egészen más irányba haladunk, mint amire számítottunk. Amikor azt hitted, a gép észak felé tart, keletnek veszi az irányt... A statisztikák szerint a gépek a repülőút idejének hetven százaléka alatt nem a megadott cél irányában haladnak, mivel azonban mindvégig ismerik a végső célt, pontosan célba is érnek.  

Ugyanez igaz az üzleti életünkre is. Azt tapasztalhatod, hogy akadályok gördülnek az utadba. Nehéz és mozgalmas napok jönnek, amikre nem voltál felkészülve - és elveszik a bátorságodat. Ám mindaddig, amíg a hosszútávú terveidet tartod észben, valójában soha nem fogsz letérni a pályádról, vagy ha mégis, akkor képes leszel ezt azonnal felismerni. Újratervezed az elintézendő ügyeket, és visszatérsz azokhoz a dolgokhoz, amik a legfontosabbak.

Ha ráveszed magad, hogy egyszerre egy nagy célra fókuszálj - egy "nyúlra" - , és csak akkor fókuszálsz a következőre, ha azt már elérted, te, és az üzleted megingathatatlanok lesztek.


Örök szeretettel:

Rex Maughan