Да бъдеш чудесен домакин

Във филмите често виждаме как гърците празнуват и се забавляват заедно. Ако сте гледали „Мама миа“ или „Моята голяма луда гръцка сватба“ знаете, че те обрисуват откритост и радушност. Макар и окарикатурени на екрана, всъщност са много близо до духа на гърците. Великодушието и гостоприемството на гръцката култура не само ме впечатляват, но и ме карат да оценя колко много мога да науча от хората по света. Пък и те ме наведоха на мисълта как радушното посрещане се съотнася към вашия бизнес и срещите ви с нови хора. 

„Ксения“, както елините са наричали гостоприемството, е понятие, което присъства в цялата класическа древногръцка митология. Обикновено се проявява, когато някой приема радушно в дома си беден непознат, често дори просяк, който сякаш няма с какво да се отблагодари. След като бъде посрещнат с доброта и гостолюбие, непознатият разкрива истинската си самоличност на божество и възнаграждава домакина си с дарове. 

Идеята е важна част от гръцката култура не само като преобладаваща ценност, която учи хората на щедрост, но и като урок по мироглед. В нея има нещо повече от това просто да си чудесен домакин. Голяма сила се крие в това да умееш отваряш съзнанието и сърцето си за новите хора по света. Също като предрешените божества всеки човек може да ни предложи неповторим дар. Когато сме добри, щедри и радушно приемаме новите хора, ние всъщност печелим повече от другия.

Чували ли сте някога мъдростта: „Не съди за книгата по корицата“? Точно така трябва да подхождаме към всеки нов човек, с когото се запознаваме. Няма как да знаете дали той ще бъде супер звезда в бизнеса, но винаги трябва да се отнасяте с него така, сякаш ще бъде. 

Никога не ограничавайте сами себе си, като предварително отсъждате дали някой ще бъде ценен за вас. Хората могат много да ви изненадат. Могат да ви помогнат да преодолеете личните си препятствия и така да ви помогнат да научите още нещо за самите себе си. „Ксения“ ни казва, че когато сме гостоприемни, отваряме вратата, за да могат хората да повлияят положително върху живота ни. 

Отнасяйте се с всеки нов човек също както с първия, когото спонсорирахте – със същото внимание и със същата безрезервна вяра – резултатът ще ви изуми!


Завинаги ваш,

Рекс Моън 
CEO 

Свързани продукти