Divno je biti domaćin

U flmovima Grke obično prikazuju kako se vesele na velikim skupovima. Onaj ko je gledao flmove Mamma mia i Moja velika, grčka, pravoslavna svadba, zna da se o njima priča kao o ljudima koji su otvoreni i imaju srdačnu dobrodošlicu. Možda u flmovima to malo i prenaglase, ali to nije daleko od istine – Grci su stvarno takvi. Velikodušnost i gostoprimstvo – ove karakteristike grčke kulture me fasciniraju i podstiču da cenim različite ljude širom sveta. To me je nateralo da razmišljam o gostoljubivosti, jer to ima veze sa našim biznisom i susretima sa novim ljudima.

Xenia, ili pojam gostoljubivosti je sve vreme prisutan u grčkoj mitologiji. Obično se pokazuje, tako što neko primi stranca kao gosta, može to biti i prosjak, nekog od koga domaćin ne očekuje ništa zauzvrat. Ako su tog stranca primili ljubazno i gostoljubivo, onda božanstvo otkrije svoje lice i poklonima daruje domaćina. 

Ovaj običaj ima važnu ulogu u grčkoj kulturi, ne samo zato što uči ljude kako da budu božanski velikodušni, već i zato što primaju lekciju o osećanjima. U ovome ima mnogo više od toga da postanemo dobri domaćini. Ako otvoriš svoju dušu i srce novim ljudima širom sveta, to ti daje moć. Kao i ova prerušena božanstva, tako i svaka ličnost ima svoj jedinstveni dar koji može da ti ponudi i ako se ti sa ljudima ophodiš ljubazno, velikodušno i gostoljubivo, onda ćeš dobiti mnogo veću nagradu nego ostali.

Sigurno si čuo izreku „ne sudi knjizi na osnovu korica”. S tim stavom treba da priđeš novim ljudima, s kojima se srećeš. Ne možeš znati unapred da li će taj neko biti super zvezda u tvom timu, ali sa svima treba da se ophodiš kao da će to i biti.

Nikada nemoj da se ograničiš i na osnovu izgleda procenjuješ da li će čovek imati vrednost u tvom životu! Ljudi mogu da te iznenade. Da ti pomognu da pobediš svoje izazove, ili da te odvedu ka tome da bolje upoznaš sebe. Xenia nas uči da svojom ljubaznošću otvorimo vrata ka drugima, kako bi imali pozitivan uticaj na nas. 

Sa svakim novim članom treba da se ophodiš kao da je on prvi koga učlanjuješ, sa istom mogućnošću, sa istom pažnjom i istom uloženom neograničenom verom - rezultat će te fascinirati!


Večna ljubav,

Rex Maughan 
Vlasnik, osnivač i predsednik Upravnog odbora


 

Povezani proizvodi