Nagyszerű házigazdává válni

A mozifilmekben legtöbbször nagy összejövetelekkel és ünnepléssel ábrázolják a görögöket. Aki látta a Mamma Miát vagy a Bazi nagy görög lagzit, az tudja, hogy nyitottságról és szívélyes fogadtatásról beszélnek, és lehet, hogy a filmekben mindezt kifigurázzák, ez mégis nagyon közel áll a görög emberek szellemiségéhez. A görög kultúrára jellemző nagylelkűség és a vendégszeretet nemcsak lenyűgöz engem, hanem arra is késztet, hogy értékeljem azokat a dolgokat, amelyeket megtanulhatok az emberektől bárhol a világon. Ez komolyan elgondolkodtatott engem a vendégszeretetről, hiszen az üzletünkkel és új emberekkel való találkozásunkkal is kapcsolatban áll.


Xénia, vagyis a vendégszerető fogalma mindvégig jelen van a klasszikus görög mitológiában. Általában úgy mutatkozik meg, hogy valaki vendégül lát egy idegent, lehet az akár koldus is, akitől nem vár semmit cserébe. Ha az idegent kedvességgel és vendégszeretettel fogadták, akkor az istenség felfedi valódi arcát, és ajándékkal jutalmazza meg a házigazdát.


Ez a fogalom fontos szerepet játszik a görög kultúrában, nemcsak azért, mert uralkodó értékként a nagylelkűségre tanítja az embereket, hanem érzékelésben való leckének is számít. Ugyanis valami sokkal több van ebben, mint hogy nagyszerű házigazdává válhatunk. Ha kinyitod szívedet és lelkedet a világban az új emberek felé, abban hatalom van. Mint ezek az álcázott istenségek, mindegyik személynek van egy egyedülálló adománya, amit fel tud ajánlani, és amikor te az új emberekkel kedvesen, nagylelkűen és vendégszeretően bánsz, akkor igazából te még több jutalmat fogsz kapni, mint a másik ember.


Hallottad már ezt másoktól: „ne ítélj meg egy könyvet a borítója alapján”? Tulajdonképpen így kellene hozzáállnod minden egyes új emberhez, akivel találkozol. Azt nem tudhatod előre, hogy pont ez a személy szupersztár lesz-e a csapatodban, de mindenkivel mindig úgy kell bánnod, mintha ők lennének azok.


Soha ne korlátozd magad azzal, hogy az alapján ítéled meg az embereket, hogy értéket hoznak-e az életedbe! Meglephetnek téged. Segíthetnek neked legyőzni a saját kihívásaidat, vagy elvezethetnek arra, hogy jobban megismerd önmagad. Xénia arra tanít meg bennünket, hogy a kedves fogadtatással tulajdonképpen kinyitjuk az ajtót mások előtt, hogy pozitív hatással lehessenek az életünkre.


Minden új emberrel úgy bánj, mintha ő lenne számodra az első, akit beléptetsz, ugyanazzal a lehetőséggel, ugyanazzal a figyelemmel és a belé vetett határtalan hittel! Az eredmény le fog nyűgözni!


Örök szeretettel:


Rex Maughan


az igazgatóság elnöke, vezérigazgató

Kapcsolódó termékek