Kies de juiste workout

Je kunt uit veel verschillende work-outs kiezen. Er zijn vier verschillende soorten oefeningen: aerobics, kracht, flexibiliteit en evenwicht.

Bij aerobicsoefeningen draait het om uithoudingsvermogen. Je gaat sneller ademen en je hartslag gaat omhoog. Een stevige wandeling, joggen, dansen, tuinieren, touwtjespringen, zwemmen, en sporten zoals tennis zijn allemaal aerobicsoefeningen. Ze bevorderen je bloedsomloop en longfunctie, en ze dragen bij aan het voorkomen van bijvoorbeeld hartziekten.

Krachtoefeningen doe je bijvoorbeeld als je aan gewichtheffen doet, of als je een weerstandsband of ander sportschoolapparaat gebruikt dat weerstand biedt. Hetzelfde geldt voor oefeningen waarbij je je eigen lichaamsgewicht heft, zoals bij hurk- en opdrukoefeningen. Met die oefeningen kun je je botten en spieren versterken. En oudere volwassenen zullen merken dat het ze vooral helpt met het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals het dragen van boodschappentassen of bewaren van hun evenwicht.

Oefeningen die je flexibeler maken, zijn het minst belangrijk van de vier categorieën. Maar met oefeningen om je flexibiliteit te vergroten, kun je veel verschillende bewegingen moeiteloos houden. Ziekten zoals reuma kunnen je in je bewegingen beperken, dus regelmatig strek- of yoga-oefeningen doen, kan je lichaam langer soepel houden.Oefeningen om je evenwicht te bewaren, kunnen je lenig houden en voorkomen dat je blessures oploopt, maar toch nemen veel mensen hun evenwicht nog voor vanzelfsprekend aan. Als je niet de neiging wilt krijgen om te vallen, is het belangrijk om oefeningen in je fitnessprogramma op te nemen die dit risico tot een minimum beperken. Op één voet staan, en bij het lopen zorgen voor een voetafwikkeling van hak naar teen zijn eenvoudige oplossingen. Maar als je liever iets bewusters doet, probeer dan eens tai chi. 


Top tips om fit te blijven


  • Neem na je work-out een snack – maak je niet druk om calorieën, je hebt een snack nodig om brandstof binnen te krijgen en bij te komen
  • Vervolmaak je techniek – de verkeerde oefeningen zullen je geen goed doen
  • Stel kortertermijndoelen – langetermijndoelen kunnen te overstelpend zijn
  • Zoek een maatje uit – doe fitness met iemand die je op het goede spoor houdt, en met wie je onder het joggen kunt kletsen
  • Ontzeg jezelf geen verwennerijtjes – als je helemaal niks lekkers eet, val je makkelijker terug in je oude patroon
  • Tel herhalingen af, niet op – je denkt dan meer aan wat je achter je hebt gelaten dan aan wat je hebt gedaan
  • Begin met de oefening waar je de grootste hekel aan hebt – als je die vermijdt, geeft dat waarschijnlijk aan dat hij te maken heeft met een zwakte waar je wat aan moet doen
  • Drink meteen na je oefeningen een proteïneshake – dat kan de spiegroei beter bevorderen
  • Houd een work-outdagboek bij – je voortgang bijhouden motiveert
  • Train niet te veel – rustdagen geven je lichaam tijd om te herstellen, waardoor je spieren sterker kunnen worden

Als je aan de hand van deze tips de juiste work-out kiest en fit blijft, kun je er het hele jaar beter uitzien en je beter voelen. Onthoud gewoon dat je tijd moet blijven uittrekken voor je work-out, wat voor oefening het ook is, om ervoor te zorgen dat je gezond leeft. Natuurlijk kun je altijd je kracht en voeding extra oppeppen door enkele van onze lievelingsproducten van Forever in je voedingspatroon op te nemen, zoals ARGI+, Forever Move en Forever Lite Ultra. 

Gerelateerde Producten