Постигане на баланс в бизнеса

Има една детска песничка, която може да сте чували. Пее се за Хенри и Лиза, и тяхната пробита кофа. Песничката описва безизходна ситуация – кофата на Хенри е пробита и Лиза го съветва да я поправи. За целта му е нужна слама. За да отреже сламата, му трябва брадва. За да подостри брадвата, му трябва точило. За да навлажни точилото, му трябва вода. Но вода може да се донесе само с пробитата кофа.


Какво общо има това с граденето на Форевър бизнес? Идеята е, че за дългосрочния успех е нужен баланс. Трябва да се стремите към равновесие между основните фактори за успех – спонсориране, постоянство, продуктивност и развитие. Ако спонсорирате много хора, но те не се задържат във Форевър достатъчно дълго, за да изпитат удоволствие от продуктите и възможностите за бизнес, значи не постигате кой знае какво. Точно като Хенри от песничката вие наливате вода в пробита кофа и всеки път, когато погледнете в нея, очаквайки, че ще е пълна, се разочаровате.


Част от развиването на бизнеса е да гарантирате, че в „кофата ви“ няма дупки, а ако се появят, да ги поправяте своевременно. Ето трите най-често срещани пробойни в бизнеса и как можете да се предпазвате от тях.


Недостатъчно проследяване. Проследявайте клиентите и новите си сътрудници. Обаждайте им се често. Старайте се нищо да не им липсва. Създайте си дисциплинирана система за проследяване на клиентите, записвайте стъпките и ги персонализирайте за всеки отделен човек. Не разчитайте на паметта си, защото това ще доведе до непоследователност, а и ще се стресирате прекалено, ако се опитвате да помните кой какво е купил и кога от какво ще има нужда.


Нереалистични очаквания. Не давайте обещания, които не искате или не можете да спазите. По-добре е да изгубите клиент или потенциален сътрудник, отколкото да давате големи обещания и след това да се излагате. В нашия бизнес няма преки пътеки. Няма нужда да подбиваме цените или да създаваме нереалистични очаквания за потенциала на успехите.


Неефективно общуване. Старайте се групата ви да знае какво се случва. Снабдявайте сътрудниците си с цялата уместна, актуална и позитивна информация, която стига до вас. Полагайте усилия да разпространявате посланието ефективно. За доброто информиране е необходимо стратегическо планиране, за да
не подведете или объркате някого. 


Сигурен съм, че ако поработите само върху тези три ключови аспекта и в допълнение поддържате баланс между четирите основни фактора за успех, въздействието върху бизнеса ви ще е положително и значително. Тогава няма да говорим за пробити кофи, а ще търсим откъде да вземем по-голяма, защото нашата ще прелива!


Не спирай да се усмихваш,


Грег Моън 

Свързани продукти