Stvorite ravnotežu u svome poslu


Postoji dječja pjesmica za koju vas je većina sigurno čula, a radi se o dva lika – Henryju i Lizi koji razgovaraju o vjedru. Pjesmica opisuje bezizlaznu situaciju: Henryjevo vjedro pušta na sve strane, a Liza mu govori da bi ga trebao popraviti. Kako bi popravio probušeno vjedro potrebna mu je slama, a da bi odrezao slamu, potrebna mu je sjekira. Za oštrenje sjekire potreban mu je kamen za brušenje koji mora namočiti, što znači da mu je za to potrebna voda, a probušeno vjedro je jedini način da dođe do vode.


Kako dječja pjesmica može imati veze sa gradnjom posla u Foreveru? Ona nas uči da je dugoročni uspjeh povezan sa ravnotežom; morate težiti ravnoteži četiriju temeljnih načela – regrutacije, zadržavanja, produktivnosti i razvoja. Regrutirate li puno ljudi koji dugoročno neće biti zadovoljni iskustvom koje su dobili u Foreveru, postigli ste vrlo malo. Baš poput Henryja, točite vodu u vjedro koje propušta i svaki puta kada pogledate u njegovu unutrašnjost, razočarate se jer je prazno.


Dio razvijanja posla podrazumjeva da spriječite nastajanje rupa i popravljate one one koje se u procesu pojave. Ovdje je popis najčešćih „rupa“ uz savjete kako ih izbjeći.


Nedosljednost u praćenju (Follow-up) Često kontaktirajte svoje kupce i nove Poslovne suradnike i pobrinite se da imaju sve što im je potrebno. Pripremite raspored praćenja vaših kupaca koji ćete zapisati i prilagoditi svakoj osobi. Ne oslanjajte se na vlastito pamćenje jer pokušati zapamtiti tko je što kupio i tko što treba može biti zamorno i nedosljedno.


Nerealistična očekivanja: Nemojte davati obećanja koja ne možete ili ne želite ispuniti. Bolje je izgubiti kupca ili potencijalnog Poslovnog suradnika nego obećati previše, a dati premalo. U ovom poslu ne postoje prečaci, nije potrebno davati popuste ili postavljati nerealna očekivanja o uspjehu pred osobu koja ulazi u ovaj posao.


Neučinkovita komunikacija: Budite sigurni da vaš tim u svakom trenutku zna što se događa, uvijek im dajte važne i pozitivne informacije. Također je bitno da sve informacije komunicirate učinkovito; donošenje informacija iziskuje strateško planiranje kako biste izbjegli zbunjivanje drugih i navođenje na krivi put.


Uvjeren sam da ćete, poradite li na ovim područjima uz održavanje ravnoteže ostala četiri temeljna načela, osjetitit pozitivan i moćan učinak na svome poslovanju. Tada nećemo morati pričati o probušenim vjedrima, već o tome gdje možemo nabaviti veće jer ovo koje imamo je u opasnosti od prelijevanja!


 


Nastavite se smijati,


Gregg Maughan