ПЪТЯТ КЪМ РИО

Глобалната Ф.И.Т. спортистка Варвара Филю ще представя Гърция на Олимпиадата в Рио тази година. Тя ни разказва как е постигнала това и към какво се стреми.


За да осъществя целта си да се квалифицирам за олимпийските игри, трябваше да се преместя в Олимпийския тренировъчен център в Русия, далеч от семейството ми и хората, които обичам! Две години преди Световния шампионат през 2015-а – квалификационното първенство за Олимпиадата през 2016 г., живях и тренирах в Русия. Прибирах се в Атина само за Коледа и гръцките национални състезания. Русия от много години е водещата страна в художествената гимнастика и затова реших да се преместя там. Олимпийският тренировъчен център в Новогорск е не само дом на най-добрите художествени гимнастички в света, но и на най-опитните и качествени треньори, на водещите хореографи и разполага с тренировъчна база, специално създадена за художествена гимнастика. Животът в Русия ми даде възможност да се уча от най-добрите, да се подготвям със световния елит в най-хубавата тренировъчна база в света.
Художествената гимнастика е труден спорт, който изисква дълги часове тежки тренировки всеки ден. През по-голямата част от времето си в Новогорск тренирах – до 8 часа дневно, за да постигна най-добрите възможни резултати. Подготовката включваше не само упражняване на художествените ми съчетания, но и балет, силови, кондиционни и кардио тренировки, масажи. В допълнение към физическата подготовка в Олимпийския тренировъчен център, участвах в 15 до 20 състезания годишно, за да съм физически и психически във форма. За всеки спортист да е подготвен умствено е също толкова важно, колкото и физически и затова планът ми преди големи турнири винаги включва много малки.
Месеците преди Олимпиадата ще са трудни, но и ги очаквам с нетърпение, защото се стремя да съм по-добра от когато и да било. Много е важно да съм в идеална физическа форма и отлично здраве, за да покажа най-доброто от себе си. Художествената гимнастика е артистичен спорт, който изисква детайлна хореография и синхронизиране на движенията и хармонията към музиката. Затова трябва да усъвършенствам всяко движение и всеки детайл и от четирите си съчетания. Това ще изисква много допълнителни часове тренировки, добро физическо състояние и внимателно хранене, за да е стабилно теглото ми. Точно тук продуктите на Форевър ще са много важни, защото ще ме подкрепят, ще ми дават сили и ще възстановяват тялото ми, когато е изтощено от тренировки.
Ще продължа да работя за целите си за олимпийските игри в Рио, тренирайки в Новогроск, Русия, за да се подготвя при възможно най-добрите условия. Също така ще участвам в многобройни състезания и програмата ми включва много пътувания – Гран При турнири, Световни купи, гръцките национални шампионати и европейските първенства. Искам да постигна възможно най-добри резултати на Световните купи, които са важни спортни събития, подготвящи почвата за Рио. Но най-важният турнир през 2016-а ще е Европейският шапионат, който ще се проведе в Холон, Израел. Целта ми е да се класирам в челната шестица там. А през август, когато ще пътувам за Бразилия, ще се устремя към най-голямата си цел – да съм една от 12-те финалистки на Олимпиадата!

Свързани продукти