ÚT RIÓBA

Egyik sportolónk a globál F.I.T. csapatból, Barbara Filiou Görögországot fogja képviselni az idei Olimpiai Játékokon Rióban. Elmeséli nekünk, hogy mindez milyen élményeket tartogat a számára.

Célom eléréséhez, vagyis hogy kvalifikáljam magam az olimpiára az oroszországi Olimpiai Képző Központba kellett költöznöm távol a családomtól és azoktól az emberektől, akiket szeretek! Az elmúlt 2 év a 2015-ös világbajnokságról és a 2016-os olimpiai kvalifikációról szólt. Oroszországban élek és itt is edzem, csak karácsonyra és a Görög Nemzeti Bajnokságra megyek haza Athénba, Görögországba. Oroszország évek óta vezető helyet foglal el a ritmikus sportgimnasztika világában és éppen ezért döntöttem úgy, hogy odaköltözöm. Novogorsk, ahol az Olimpiai Képző Központ is van, nem csak otthona a világ legjobb ritmikus sportgimnasztikázóinak, de itt vannak a legjobb és a legtapasztaltabb edzők, vezető koreográfusok és világbajnok felszerelések, amelyeket speciálisan a ritmikus sportgimnasztikázók igényeire fejlesztettek ki. Az Oroszországba költözés megadta nekem a lehetőséget, hogy a legjobbaktól tanuljak, a legjobbak között eddzek és, hogy kihozzam magamból a legtöbbet a legjobb edzési feltételek között a világon.

A ritmikus sportgimnasztika egy nehéz sport, ami nagyon kemény és naponta rengeteg idővel járó edzést igényel. Napom nagy részét az edzésnek szentelem, minimum napi 8 órát, azért, hogy a legjobb eredményt érjem el. Ez a felkészülés nem csak ritmikus gimnasztika edzésből áll, hanem balett órákból, erősítésből, kondicionálásból, kardió edzésből és masszázsból is. A fizikai felkészülésemen túl, amit az Olimpiai Képző Központban végzek, évente 15-20 versenyen is részt veszek, hogy mind fizikálisan, mind pedig pszichésen is felkészült legyek. A mentális felkészülés minden sportoló számára legalább annyira fontos, mint a fizikai. Ezért minden nagy verseny előtt számos kisebb verseny is szerepel a terveim között.

Ez az év az olimpiáról szól, ami bár nagyon nehéz lesz, de ezt várom a legjobban, mivel sokkal jobb lettem, mint amilyen valaha is voltam. Nagyon fontos, hogy megfelelő fizikai állapotban és jó egészségben legyek, hogy a legjobb formámat tudjam hozni. A ritmikus sportgimnasztika egy művészi sport, ami részletes koreográfiát, összehangolt mozgásokat és harmonikus zenét igényel. Ezért szükséges fejleszteni és tökéletesíteni minden mozdulatot és minden egyes részletet mind a 4 programomban. Ez számos plusz óra kemény edzést igényel, jó fizikai állapotot, és azért, hogy biztosítsam az állandó súlyomat, odafigyelek a diétámra is. Ami azt illeti, az aloe vera termékek nagyon fontosak és segítenek az erősítésben és a feltöltődésben, amire nagy szüksége van a testemnek a fárasztó edzések után. Számos versenyen is részt fogok venni, amire készülnöm kell. A menetrend sok külföldi utazással jár, grand prix eseményekkel, világkupákkal, a Görög Nemzeti Bajnoksággal és Európa bajnokságokkal. A lehető legjobb eredményeket szeretném elérni a világkupákon, amik fontos események Rió előtt, de számomra 2016-ban a legfontosabb verseny az Európa Bajnokság lesz Holonban, Izraelben. A célom, hogy itt a legjobb 6 között végezzek. Végül, mivel augusztusban utazom Brazíliába, a legnagyobb célom az lesz, hogy bekerüljek a 12 döntős közé a 2016-os Olimpiai Játékokon!

A blog szerzője Barbara Filiou, Globál F.I.T. Sportoló