DE WEG NAAR RIO

Global F.I.T. atlete Barbara Filiou zal Griekenland vertegenwoordigen op de Olymische Spelen in Rio dit jaar. Zij vertelt ons wat deze ervaring voor haar inhoudt.

Om mijn doel te bereiken om mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen, ben ik naar het Olympische Trainingscentrum in Rusland verhuist. Ver weg van mijn familie en de mensen waar ik van houd. De afgelopen twee jaar voor de Wereldkampioenschappen van 2015, heb ik ook in Rusland gewoond en getraind. Ik ben alleen naar huis geweest in Athene voor de kerstdagen en de Griekse nationale kampioenschappen. Ik ben naar Rusland verhuist, omdat dit al jaren het toonaangevende land op het gebied van ritmische gymnastiek is.
Het Olympisch trainingscentrum in Novogorsk is de thuisbasis van de beste ritmisch gymnasten, de meest ervaren coaches en top-choreografen in de wereld. De trainingsfaciliteiten zijn speciaal gericht op de behoeften van ritmisch gymnasten en behoren tot de beste ter wereld. Door naar Rusland te verhuizen, kon ik trainen te midden van de beste mensen trainen en van ze leren terwijl ik werkte met de beste trainingsfaciliteiten ter wereld.

Ritmische gymnastiek is een keiharde sport en het vergt dagelijks vele uren van intensieve training. Ik breng het grootste deel van mijn tijd door met trainen, vaak wel 8 uur per dag, zodat ik tot de beste resultaten kan komen. Deze voorbereiding bestaat niet alleen uit het werken aan mijn programma’s van ritmische gymnastiek, maar ook uit ballettraining, kracht- en conditietraining, cardio workouts en massages. Naast de fysieke voorbereiding in het Olympisch trainingscentrum, neem ik ook deel aan 15 tot 20 competities per jaar, zodat ik niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk voorbereid ben. Voor alle atleten geldt dat het net zo belangrijk is om geestelijk voorbereid te zijn als lichamelijk; daarom bevat mijn schema voor grote toernooien ook een aantal kleinere wedstrijden.

Het komende jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen wordt moeilijk, maar ik kijk er naar uit en streef er ook naar om beter te worden dan ooit tevoren. Het is belangrijk dat ik lichamelijk perfect in vorm ben en in goede gezondheid blijf om optimaal te presteren tijdens de competities. Ritmische gymnastiek is een artistieke sport die een gedetailleerde choreografie vereist met synchrone bewegingen en dit alles in harmonie met de muziek. Daarom moet ik steeds iedere beweging en elk detail van elk van mijn vier programma’s onder de loep nemen en perfectioneren. Behalve vele extra uren van intensieve lichamelijke training, vergt dit ook een goede psychische gesteldheid waarbij ik op mijn dieet moet letten om op een stabiel gewicht te blijven.

Look Better. Feel Better.