AZ EGÉSZSÉGES SZÍVHEZ A LELKEN ÁT VEZET AZ ÚT

„Meditálj, hogy aztán lebeghess” – mondogatta az egyik oktatóm a mindfulness-tréningen. Ha tehát az élet bármely területén sikerre vágysz, kezdd a lelkeddel, a belső egyensúllyal, és töltsd meg a szíved szeretettel.

Sokfélét hallhattunk már a testi egészségről: megtanultuk, hogy mindent lehet enni, de mértékkel, azt is mondták nekünk, hogy a rossz zsírokat kerülni kell, és tessék elnyomni azt a cigarettát, meg a túl sok alkohol is árt, továbbá nem érdemes hanyagolni a napi testmozgást sem. És ezek az óvintézkedések mind valóban fontosak – csökkentik a vérnyomást, féken tartják a kilókat, és megadják testünknek a tápanyagokat, amelyek szerveink, testi funkcióink egészséges működéséhez és megfelelő energiaszintünkhöz szükségesek.

Ha viszont véletlenül te is a túlnyomó többséghez tartozol, vagyis nem jársz le hetente ötször kondizni, és nem futsz tizenakárhány kilométereket, lássunk néhány hasznos tanácsot, amivel tehetsz a szíved egészségéért, úgy, hogy nem terheled túl a szervezeted. Elmúltak már azok az idők, amikor csak hippik, bölcs jógik és más, nem hétköznapi emberek mantrázgattak hosszasan a meggyújtott füstölő mellett, míg a magnóból lágy bálnahangok szóltak. Neked persze nem kell okvetlenül ilyesmire vetemedned – elég, ha napközben csak öt percet üldögélsz éberen, de félig kikapcsolva, ellazítva az agyad és a tested. Már ennyi pihenésnek is kiváló hatása lesz a közérzetedre.

Szellemi egészség nélkül a testi egészség sem képzelhető el. Ha meditálok, vagy csak megélem a pillanatot, mindig azt élvezem leginkább, amikor az agyam „elbóbiskol”. Biztosan te is jártál már úgy, hogy néhány másodpercre kikapcsolt az agyad, miközben olvastál, filmet néztél, bámultad a kandallóban lobogó tüzet, vagy éppen a volán mögött ültél (utóbbi nem különösebben ajánlott). Ilyenkor az ember rájön, hogy fogalma sincs, mit látott, mit olvasott, vagy éppen hogyan jutott oda, ahol éppen van.

Az agy tehát elbóbiskol egy kis időre, ezzel jelzi, hogy elménk lehuppant a nyugágyba, és ez a rövidke szieszta a szívünkre is jótékony hatással van. Ne félj, nem muszáj füstölőket gyújtogatnod, ha kínosnak érzed; helyette kötögethetsz is, vehetsz egy kirakót, vagy elmehetsz masszázsra. Ha meditálsz, előbb-utóbb lebeghetsz is, és eljuthatsz egészségesebb, boldogabb énedhez.

Ha naponta rászánod ezt a néhány értékes percet, hogy csak figyeld a tested, és pihentesd az elmédet, csökkenni fog a vérnyomásod és a pulzusod, nyugodtabbá válik a légzésed, és felpezsdül az agyad, ráadásul lendületet kaphatsz hozzá, hogy elhagyd rossz szokásaidat, és megtaláld egészségesebb, karcsúbb és céltudatosabb énedet. Hogy mit akarok mindezzel mondani? Csak annyit, hogy ne keress több kifogást!


Rellu Pats
Egyesült Arab Emírségek
a Global F.I.T. Team tagja