PREK UMA DO ZDRAVEGA SRCA

Meditacija ti da krila. To me je naučil učitelj čuječnosti, ko sem še hodil v šolo. Če želite uspeti na katerem koli področju, morate začeti pri svojem umu, duševnem miru in srcu, polnem ljubezni.

Učili so nas izbirati s hranili bogato hrano, se odpovedovati slabim maščobam in predelani hrani, ugasniti cigareto in ne pretiravati z alkoholom, vse v kombinaciji z redno dnevno vadbo. Vse to so zelo pomembni ključni dejavniki za zniževanje krvnega tlaka, preprečevanje debelosti ter vnašanje hranil, ki jih telo potrebuje za zdrave organe, telesne funkcije in veliko energije.
Če ste med tistimi 90 odstotki, ki ne premetavajo ves čas železa v telovadnici in ne tečejo 10-kilometrskih maratonov, vam ponujamo nekaj preprostih nasvetov, kako do veselega srca in enkratnih koristi za zdravje. Nekoč so samo hipiji, jogiji in podobni trapasti ljudje sedeli ob ponavljanju mantre, dimu kadila in oglašanju delfinov v ozadju. Teh pet minut, ki si jih boste vzeli vsak dan za pozorno sedenje ter sproščanje uma in telesa, bo osupljivo koristilo vašemu zdravju.
Duševno zdravje je pomemben del telesnega dobrega počutja. Najboljši del meditacije ali življenja v sedanjem trenutku so tisti drobni trenutki, ko »možgani zadremajo«. Ste opazili, kako včasih popolnoma izklopite možgane med branjem knjige, gledanjem filma, opazovanjem prasketajočega ognja v kaminu ali celo med vožnjo (mimogrede, zadnjega vam ne priporočam). Nenadoma ugotovite, da sploh ne veste, kaj berete, kaj ste videli ali kako ste končali, kjer ste.
Med temi kratkimi trenutki možganskega dremeža vaš um obišče kraj, kjer se počuti najbolje, vi pa naredite nekaj dobrega za svoje srce. Torej vam ni treba prižgati kadila, če se ob tem počutite nelagodno. Namesto tega začnite plesti, kupite si sestavljanko ali si privoščite masažo. Meditacija je ključ do zdravja in sreče!
Če si boste vsak dan vzeli teh nekaj dragocenih minut za poslušanje svojega telesa in sprostitev uma, ne boste dosegli samo znižanja krvnega tlaka, izboljšali srčnega utripa in dihanja ter spravili možganov v pogon. To vas bo spodbudilo k izboljšanju vsakodnevnih navad, da se boste trudili za boljše zdravje in telesno pripravljenost. Torej? Nobenega izgovora nimate!

Rellu Pats, ZAE
Skupina Global F.I.T.