Освобождаване от миналото

Ако е „гениално да опростиш сложното“, значи павианът Рафики е гений. Повечето от вас са гледали „Цар лъв“ и ще се сетят за Рафики, който се мярка от време на време, за да сподели мъдростта и наблюденията си с всеки, който има желание да го слуша. В една от сцените Симба се вайка, че промяната е трудна и че твърде дълго бяга от миналото си. Безразличният Рафики го перва с пръчка по главата.


– Ох, това пък защо? – свива се Симба.


– Няма значение. Минало-заминало – отвръща Рафики.


– Да, ама още ме боли!


– Възможно е миналото да е болезнено. Но по мое мнение имаш два варианта – или да бягаш от него, или да си вземеш поука.


Миналото е чудесен урок, толкова много можем да научим от преживяванията си. Всички имаме прекрасни спомени, които ни зареждат с оптимизъм и надежда. Но зад гърба ни има и много грешки и пропуски, те ни изпълват със страх и съмнения. Трябва да сме внимателни и да не позволяваме на отминалите провали да пречат на бъдещите ни победи.


Знам, че не е лесно. Емоциите от добрите моменти често ни се струват мимолетни и твърде крехки, за да бъдат уловени. Но за миг искам да помислите за планинския туризъм – пеша или с колело. Принципът е същият. Добре помним изкачванията. Те ни отнемат повече време и изискват по-големи усилия, докато въодушевяващите спускания се случват толкова бързо, че е трудно да си ги спомним.


Но ако се замислите, изминатото разстояние нагоре е съвсем същото като това надолу. Според мен и в живота е същото. Ако можехме да измерим хубавите и лошите моменти, съм сигурен, че везните биха се наклонили в полза на хубавите. Не позволявайте на гръмкия глас на
съмненията да заглуши надеждата, присъща на всички ни.


Така че, ако сте изпълнени с нежелание и страх, докато изграждате бизнеса си и оставяте своята следа, или ако ви липсва увереност заради отдавна отминал кратък миг – сетете се за Рафики и се пернете сами по главата.


И не забравяйте… „няма значение, минало-заминало!“


Завинаги ваш,


Рекс Моън
Главен изпълнителен директор на ФЛП

Свързани продукти