Pusti prošlost

Ako „genije komplikovane stvari čini jednostavnijim“, onda je šaman mandril Rafiki bio genije. Većina vas je sigurno gledala crtani film „Kralj lavova“ i sigurno se sećate junaka Rafikija, koji luta kroz ceo film i deli svoju mudrost i svoja opažanja sa svima koji žele da ga saslušaju. U jednoj sceni, Simba se jada kako je promena jako teška i kako on već dugo beži od prošlosti. Rafiki ga tada udara štapom po glavi.

Simba je začuđen: „Joooooj! Zašto sam sad to dobio?“

Rafiki mu je rekao: „To nije važno! Već je prošlo!“

Simba: „Dobro, ali još uvek me boli!“

Rafiki: „Pa naravno, zato što i prošlost može da boli. Ali moja filozofija je, da ili bežiš od toga, ili učiš na tome.“

Prošlost je izvanredna škola. Možemo puno toga da naučimo iz onoga što se nama desilo. Svi mi imamo fantastične doživljaje, od kojih postajemo optimisti i puni nade. Istovremeno, grešimo, propustimo neke nama bitne prilike i to nas ispunjava strahom i sumnjom. Ali moramo da pripazimo na to da nam greške iz prošlosti ne postavljaju granice sutrašnjoj pobedi.

Znam da je to jako teško postići. Osećaj boli koji smo preživeli u teškim trenucima, može da bude tako snažan i jako ga je lako ponovo prizvati. S druge strane, trenuci puni radosti i lepa vremena nam se čine prolaznim i prosto suviše delikatno da zadržimo. Želeo bih, da se svi na trenutak setimo kakav je osećaj voziti bicikl na planini ili planinariti. Suština je ista. Lako je setiti se penjanja uz planinu, zato što je to duže trajalo i zahtevalo više snage. Ali put na dole je mnogo lakši i toliko brzo prođe da jedva možemo da ga se setimo!

Međutim, ako razmislimo: put koji vodi ka gore isto je toliko dugačak, kao i onaj koji vodi nadole. Verujem da je sve u životu tako. Kada bi postojao način da izmerimo odnos lepih i teških vremena, siguran sam da bi bilo više lepših vremena nego loših. Ne dopustite da glas sumnje utiša nadu koja se krije u svima nama.

Zato, ako osetite opiranje ili strah dok gradite biznis ili svoju zaostavštinu ili ako nemate dovoljno samopouzdanja zbog nekog prošlog neuspeha, setite se Rafikija, kada je udario štapom Simbu po glavi.

Ne zaboravite: „To nije važno! Već je prošlo!“

S ljubavlju,

Rex Maughan
CEO, Forever Living Products