Lasă în urmă trecutul

Dacă a fi genial înseamnă să faci lucrurile complexe să pară simple, atunci Baboon Rafiki a fost un geniu. Mulți dintre voi ați văzut Regele Leu și sunteți familiari cu abilitățile lui Rafiki de a se face ascultat de toți cei care erau dornici să îl asculte pe parcursul filmului. Într-una dintre scene, Simba se plânge că schimbarea este dificilă și că a fugit de trecut prea mult timp. Rafiki îl lovește fără milă în cap cu un băț.


Simba ripostează: „Au... de ce ai făcut asta?”


Rafiki răspunde: „Nu mai contează, este deja în trecut.”


Simba: „Da, dar încă doare.”


Rafiki: „Trecutul poate să doară. Dar, din punctul meu de vedere, poți fie să fugi de el, fie să înveți din el.”


Trecutul este o școală excelentă și sunt atât de multe lucruri pe care le putem învăța din experiențele noastre. Cu toții avem amintiri grozave care ne încarcă din plin cu speranță și optimism. Dar avem și multe greșeli sau neîmpliniri care ne încarcă și cu teamă, și cu îndoială. Trebuie să fim atenți să nu permitem experiențelor neplăcute din trecut să ne limiteze victoriile de mâine.


Știu că este greu să facem asta. Emoțiile pe care le simțim în vremurile dificile sunt mai puternice, tind să ne revină mai ușor în minte și să eclipseze bucuria pe care am trăit-o în vremurile bune. Dar vreau să vă vorbesc puțin despre ciclismul montan sau drumeții. Principiul este același. E ușor să-ți amintești urcușul. Durează mai mult și necesită mai mult efort, în timp ce coborâșul este atât de rapid, încât îți este greu să-ți amintești de el.


Dar dacă te gândești puțin, kilometrii pe care îi parcurgi la urcare sunt aceiași ca la coborâre. Cred că același lucru se întâmplă și în viață. Dacă ar exista o metodă prin care să comparăm vremurile bune cu cele rele din viața noastră, sunt convins că cele bune vor fi mai numeroase. Nu permite vocii stridente a îndoielii să eclipseze tăcerea speranței pe care o nutrim toți în noi.


Așadar, dacă experimentezi o stare de teamă sau îndoieli când îți construiești afacerea și creezi moștenirea pe care o vei lăsa în urmă, ori dacă experimentezi o stare de nesiguranță scurtă din cauza unei amintiri neplăcute din trecut – gândește-te la Rafiki și dă-ți o palmă peste față.


Nu uita – „... nu contează, este în trecut!”


Mereu al vostru,


Rex Maughan