Het verleden loslaten

Het verleden loslatenAls "genius is making the complex simple" – “genialiteit  is het complexe, eenvoudig maken”,, dan was de Baviaan Rafiki geniaal. De meesten van u hebben de Lion King wel gezien en zullen bekend zijn met Rafiki die zijn wijsheden en observaties deelde met allen die luisterden. In een scène, klaagt Simba dat verandering moeilijk is en hij al te lang voor het verleden wegloopt. Een onsympathieke Rafiki tikt hem over het hoofd met zijn stok.


Simba deinst terug. “Auw….waarom deed je dat?”


Rafiki antwoordt “maakt niet uit, dat is verleden tijd”

Simba: “Ja, maar het doet alsnog pijn”

Rafiki: “Het verleden kan pijn doen. Maar zoals ik het zie, kan je ervan weglopen of je kan er iets van leren.”

Het verleden is een goede leerschool en wij kunnen zoveel leren van onze ervaringen. Wij hebben allen mooie herinneringen welke ons met optimisme en hoop vullen. Maar wij hebben ook veel fouten en missers die ons met angst en twijfel vullen. Wij moeten ervoor waken dat wij de verliezen uit het verleden niet onze overwinningen voor de toekomst in de weg laten staan.


Ik weet dat het zo moeilijk is om te doen. De emoties die wij voelen tijdens slechte tijden lijken zo sterk en makkelijker te onthouden zodat wij de vreugde die wij tijdens de goede tijden voelen vluchtig kunnen aanvoelen en bijna te delicaat zijn om vast te houden.  Maar ik wil u vragen kort te denken aan mountainbiken of wandelen, het principe is hetzelfde, de bergop route is makkelijker te onthouden dan bergaf, simpelweg omdat deze langer duurt en meer moeite kost.


Maar als u erover nadenkt, is de reis bergop hetzelfde als bergaf. Ik geloof dat het in het leven hetzelfde gaat. Als er een makkelijke manier zou zijn om de goede tijden en de slechte tijden bij te houden, dan ben ik ervan overtuigd dat de goede tijden de overhand hebben. Laat de twijfel niet de hoop in u sussen.


Dus als u een aarzeling of angst voelt wanneer u uw bedrijf opstart en uw nalatenschap opbouwt, of wanneer u een gebrek aan zelfverzekerdheid voelt aan de hand van uw verleden, denk aan Rafiki en tik uzelf tegen uw hoofd.


Denk erom, “het maakt niet uit, het is verleden tijd!”


Forever Yours,

Rex Maughan
CEO, Forever Living Products