(Nog) meer groenten!

Groenten zijn zó lekker en gezond en ze bevatten ook weinig calorieën. Vaak denken we wel dat we voldoende groenten eten, maar is dat wel zo? Rond de 250gram per dag heeft u minimaal wel nodig. En meer groenten is nog beter. Maar hoe krijgt u dit elke dag voor elkaar?


Door groenten op alle momenten van de dag te eten wordt het makkelijker om aan de goede hoeveelheid per dag te komen. Als u groenten onderdeel maakt van zoveel mogelijk van uw maaltijden kunt u bijvoorbeeld met de lunch ook een grotere hoeveelheid eten.


Ontbijt


Bij het ontbijt zou u een lekkere smoothie kunnen maken met fruit en groente erdoor. Spinazie door je smoothie proef je bijna niet en het geeft een mooie kleur. Een aantal groenten die heel erg lekker zijn door een smoothie, maar waarvan je het misschien niet verwacht zijn: 


  • Gember
  • Wortels 
  • Gele paprika

Als u in de ochtend meer groenten binnen wilt krijgen is de slowjuicer een uitkomst. Met dit apparaat kunt u heerlijke groentesapjes maken. Een slowjuicer levert een dunner sapje op dan wanneer u een blender gebruikt. Een sapje uit de blender heeft een  dikkere structuur, maar u drinkt dan wel alle vezels op. Bij een sapje uit de slowjuicer kunt u veel verschillende groenten gebruiken die de smaak ten goede komt. 


Lunch


Bij de lunch kunt u natuurlijk helemaal los als het om groenten gaat. Heel makkelijk is een bakje gesneden rauwkost met bijvoorbeeld komkommer, paprika reepjes, kleine tomaatjes en radijsjes.


U kunt ook heerlijke salades maken om mee te nemen. Bijvoorbeeld sperziebonen met komkommer, paprika een uitje en verse peterselie met een simpele dressing van lekkere olijfolie, azijn en mosterd.  


Bietensalade is ook heel erg lekker en als u heel makkelijk wilt doen neemt u gewoon bietjes uit een pakje. Bietjes met basilicum een uitje en een beetje dressing klinkt gek, maar het is een top combinatie! 


Bent u overdag thuis dan kunt u lekker wat groenten wokken. Spinazie met tomaat en ei is een heerlijk lunchgerecht. Of bak wat paddenstoelen met een uitje en paksoi en een klein beetje sojasaus, heerlijk op volkoren boterhammen.


AvondetenGebruik bij het avondeten verschillende groentes. Wanneer u meerdere soorten groentes in één maaltijd eet, eet u waarschijnlijk meer en door de variatie is het natuurlijk ook lekkerder.


TIP: Kook ’s avonds bij het maken van uw avondeten wat extra groenten en gebruik ze om er een salade voor de volgende dag van te maken. Zo kost het geen extra werk en heeft u wel een heerlijke lunch met veel vitamines.


​​Over Janneke Pieterson:
De komende tijd zal Janneke berichten over voeding en/of sporten voor 'the F.I.T. Movement' schrijven.


Zij heeft sinds 2009 haar diëtistenpraktijk de Sportkeuken in Utrecht. Hier begeleidt zij voornamelijk sporters, topsporters en mensen met overgewicht. Deze zomer start zij met een kookstudio die geheel in het teken van gezonde voeding komt te staan.


Janneke is heel sportief en geeft les op 2 sportscholen in Utrecht. Naast haar praktijk en het lesgeven kookt zij ook voor topsporters. Ze heeft vier jaar lang gekookt voor één van de wielerteams tijdens de Tour de France. Kortom, van alles wat met voeding en fit zijn te maken heeft!