HET LEVEN VAN EEN PROFESSIONELE SKIËR

Alena Prochazkova vertelt hoe zij de atleet is geworden die zij vandaag de dag is.

Toen ik op mijn 23e wereldkampioen sprinten en langlaufen werd, heb ik de uiteindelijke beslissing genomen om professioneel atleet te worden. Ik wilde deze resultaten herhalen tijdens de Wereldkampioenschappen, senior wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen; mijn beste resultaat is tot nu toe de 6e plaats. Het nemen van deze beslissing was niet makkelijk. Bij het nemen van deze beslissing hebben mijn resultaten, mijn trainer en familie dan ook een grote rol gespeeld.

De droom om professioneel atleet te worden begon tijdens de gymlessen op de basisschool in Banská Bystrica. Ik droomde er elke dag over om een internationale sporter te worden en om mee te doen aan de grootste competities, zoals de Wereldcup en de Olympische Spelen. Toen ik klaar was met de basisschool werd ik geconfronteerd met de beslissing of ik me meer op sport wilde concentreren. Ik koos voor de sport, langlaufen was mijn passie.

Ik zou beginnen aan een sport vervolgopleiding, maar samen met mijn vader zocht ik naar nog meer uitdaging. Mijn vader hoorde over een trainer en maakte daar direct een afspraak mee. Nadat de trainer mij aan een aantal testen had onderworpen begon hij mij te trainen. Hij gaf mij toegang tot een club waar ik vandaag de dag nog steeds deel van uitmaak. Dit was het begin van het bereiken van de doelen waar ik al zo vaak over had gedroomd. De trainer paste de trainingen aan naar mijn behoeften en voerde de intensiteit van mijn trainingen stapsgewijs op. Het resultaat was een constante groei van mijn sportvaardigheden. Tijdens mijn vervolgopleiding adviseerde de trainer mij om mee te doen aan de internationale wedstrijden waarin ik zou strijden tegen de beste internationale vrouwelijke atleten. Toentertijd voelde dit nogal overdreven, maar langzaamaan begonnen mijn inspanningen vruchten af te werpen. Allereerst behaalde ik overwinningen bij het Slowaakse kampioenschap, gevolgd door internationaal succes bij de FIS wedstrijden en later boekte ik nog succes tijdens de junior competities. Mijn grootste succes in deze periode behaalde ik in 2007 tijdens het Wereldkampioenschap U23 met de sprint, waarmee ik wereldkampioen werd. Later begon ik betere resultaten te behalen in de senior competities: Ik kwam vijf keer op het erepodium terecht en in 2009 was ik wereldkampioen op de sprint in Whistler, Canada.

Zoals vaker in het leven worden tijden van succes gevolgd door slechtere tijden. Ik begon problemen met mijn gezondheid te krijgen, die veranderden in chronische klachten. Ik begon erover na te denken om te stoppen met mijn veelbelovende sport carrière. Toch overwon mijn passie voor de sport en ondanks de moeilijke weg heb ik niet opgegeven. In die tijd hebben de producten van Forever mij erg geholpen. Mijn gezondheid stabiliseerde en ik begon weer top prestaties neer te zetten in de internationale wedstrijden. Tijdens de Winterspelen in Erzurum, Turkije was ik de meest succesvolle sportvrouw met 4 overwinningen. Tijdens het WK van 2011 in Oslo, Noorwegen behaalde ik de 6e plaats met de sprint. Ik behaalde nog een plaats op het erepodium in Lahti, Finland in 2013. Met de Wereldkampioenschappen van 2014 en 2015 bereikte ik ook de wereldtop met de 8e plaats in deze discipline. Ik heb tijdens deze competitie niet het erepodium gehaald, maar dit motiveert mij om harder te werken en om mijn doelen te blijven nastreven.

Alena Prochazkova
Global F.I.T. Team Athlete

Gerelateerde Producten