HOGYAN LETTEM PROFI SÍELŐ

Alena Prochazkova megosztja a történetét, hogyan vált profi sportolóvá.

Szerintem a döntésem akkor vált biztossá, amikor világbajnok lettem 23 évesen terep sífutásban.

Meg akartam ismételni az eredményeket a világkupákon, a szenior világbajnokságon és az Olimpiai Játékokon. A világkupán sikerrel szerepeltem, a szenior világbajnokságon a legjobb eredményem egy 6. hely lett. Kétségkívül nagy szerepe volt a döntésem meghozatalában és az eredményeim elérésében az edzőm és a családom segítségének is.

Minden egy kicsivel korábban kezdődött, még az általános iskolában Banská Bystricán, ahová sportosztályba jártam. Valójában arra vágytam, hogy nemzetközi szintű versenyző legyek és részt vehessek a világkupa, a világbajnokság és az Olimpiai Játékok legnagyobb versenyein. Abban az időben erről álmodoztam. Befejeztem az általános iskolát és döntenem kellett, hogy a sportra koncentrálok-e. A sport mellett döntöttem, a terep síelés volt a szívem csücske.

Azt terveztem, hogy egy sporttagozatos középiskolában folyatom a tanulmányaimat, de édesapámmal valami sokkal igényesebbet, profibbat szerettünk volna. Édesapám mesélt egy edzőről, akivel megbeszélt egy találkozót, majd miután átmentem a teszteken, elkezdtem vele dolgozni. Megengedte, hogy eljárjak a klubjukba, aminek a mai napig a tagja vagyok. Ez volt az első lépcsőfoka annak az útnak, amelyről mindig is álmodoztam. Az edző fokozatosan tervezte meg az egyéni felkészülésemet, ami egy állandó teljesítménybeli növekedést is eredményezett nálam.

Már a középiskolai tanulmányaim alatt is megerősített abban, hogy megvan bennem az a tehetség, hogy felvegyem a versenyt a legjobb női versenyzőkkel a nemzetközi versenyeken. Akkoriban mindezeket túlzásnak éreztem, de fokozatosan elkezdtek jönni az eredmények. Legelőször a szlovák bajnoki cím, azután pedig már nemzetközi sikereket is elértem a FIS versenyeken, később pedig junior versenyeket. 2007-ben elértem a legnagyobb sikeremet is ebben a kategóriában, U23-as világbajnoki címet szereztem klasszikus technikai sprint számban. Később már szenior versenyeken is elkezdtem egyre jobb eredményeket elérni. Ötször álltam dobogón és 2009-ben meg is nyertem sprintben a világkupát Whistlerben, Kanadában.

Ahogy az lenni szokott az életben, a sikert nehezebb időszakok követték. Egészségügyi problémáim jelentkeztek, amelyek krónikusan hatottak az erőnlétemre, úgyhogy elkezdtem azon gondolkodni, hogy befejezem az ígéretes sportkarrieremet. Mindezek ellenére győzött a sportok iránti szeretetem és bár jöttek nehézségek, de mégsem adtam fel. Az edzőmmel együtt kerestük azokat a lehetőségeket és módszereket, amelyek segítségével meg tudnánk erősíteni az állóképességemet. Akkoriban a Forever termékei nagyon sokat segítettek. Az energiaszintem teljesen helyre jött és újra győzni tudtam a világ legjelentősebb sporteseményein.

A törökországi Erzurumban megrendezett Téli Olimpiai Játékokon megszerzett négy győzelmemmel a legsikeresebb sportolónő lettem. 2011-ben a norvégiai Oslóban tartott világbajnokság sprint számában a 6. helyet szereztem meg. Valamint sikerült egy újabb dobogós helyet is elcsípnem 2013-ban Lahtiban, Finnországban. A 2014-es és 2015-ös világbajnokságokon szintén sikeresen szerepeltem, a világ legjobbjai között a 8. helyen végeztem a sportágban és fel tudtam venni a versenyt azokkal a svéd, norvég és finn sportolónőkkel, akik nálam jobb kondícióval rendelkeztek. Habár nem tudtam dobogóra állni, de ez is ösztönöz engem, hogy keményen dolgozzak és törekedjek arra, hogy elérjem a céljaimat.


Alena Prochazkova
Global F.I.T. Team