CUM AM AJUNS O SCHIOARA PROFESIONISTA

Alena Prochazkova si povestea transformarii ei in atleta de astazi.

Cred ca decizia mea a fost una finala atunci cand am devenit Campioana Mondiala la sprint, categoria ski de fond.

Am vrut sa repet rezultatele la Cupele Mondiale, Campionatele Mondiale de seniori si la Jocurile Olimpice. La Cupa Mondiala, am reusit ca la categoria de seniori sa ma plasez pe pozitia a 6-a.
Cu siguranta, trainerul si familia mea m-au ajutat sa iau decizia cea mai buna si sa obtin aceste rezultate. De fapt, totul a inceput un pic mai devreme, la orele de sport din scoala, in Banska Bystrica.

Am tanjit sa devin un sportiv premiat la nivel international si sa particip la competitii de top, precum Cupa Mondiala, Campionatul Mondial sau Jocurile Olimpice. Am visat mult la aceste momente. Am terminat scoala si m-am vazut in situatia de a lua decizia daca ma voi dedica sau nu activitatii sportive.

Am ales sportul, iar ski-ul de fond era cel mai aproape de sufletul meu. Eram pe cale de a-mi incepe studiile la o scoala sportiva cand, impreuna cu tatal meu, am gasit ceva mai solicitant profesional. Tatal meu aflase de un trainer, a aranjat o intalnire si, dupa ce am trecut cateva teste, am inceput sa lucrez cu el, in cadrul clubului din fac parte si astazi.

Acesta a fost start-ul catre obiectivele la care am visat. Trainerul mi-a planificat niste antrenamente personalizate, care au avut ca rezultat cresterea treptata a performantelor mele.
In timpul scolii gimnaziale, el a insistat sa intru in competitie cu cele mai bune sportive in cadrul unui concurs international. La acel moment, mi se parea exagerat sa ma inscriu in astfel de competitii, insa rezultatele au inceput curand sa apara.

La inceput, au fost titluri castigate la Campionatul din Slovacia, apoi, succesul international de la competitiile organizate de International Ski Federation (FIS) pentru juniori. Cea mai mare realizare la aceasta categorie a fost in 2007, la Campionatul Mondial U23 la sprint clasic, cand am devenit campioana mondiala. Mai tarziu, am inceput sa obtin pozitii bune si in competitiile pentru seniori. Am urcat pe podium de cinci ori, iar in anul 2009 am castigat Cupa Mondiala la sprint, in Whistler, Canada.

Asa cum se intampla de obicei in viata, succesul a fost urmat si de perioade mai grele. Am inceput sa am probleme de sanatate, care au devenit cronice. Am inceput sa ma gandesc la intreruperea carierei promitatoare pe care o aveam. Totusi, dragostea pentru sport a invins si, in pofida dificultatilor, nu am renuntat. Impreuna cu antrenorul meu, am cautat solutii pentru a-mi intari imunitatea slabita. La acel moment, produsele Forever m-au ajutat foarte mult. Apoi, starea mea de sanatate s-a imbunatatit complet si am inceput din nou sa particip si sa castig locuri pe podium la competitii prestigioase.

In timpul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Erzurum, Turcia, am devenit cea mai de succes sportiva, cumuland patru victorii importante. In 2011, la Campionatului Mondial din Oslo, Norvegia, am castigat pozitia a 6-a la sprint, iar apoi, in 2013, am inregistrat performante de top la Lahti, Finlanda.La Campionatele Mondiale din 2014 si 2015 am avut rezultate bune si m-am numarat printre cei mai buni sportivi participanti, ocupand locul 8, intr-o cursa stransa cu sportive din Suedia, Norvegia, Finlanda, care beneficiaza de conditii mult mai bune de antrenament decat mine. Chiar daca nu am reusit sa ajung atunci pe podium, pentru mine acest lucru este o motivatie sa muncesc din rasputeri pentru a-mi atinge obiectivul.

Alena Prochazkova, Slovacia
Atleta - Echipa Globala F.I.T.