MOJA POT DO PROFESIONALNE SMUČARKE

Alena Prochazkova pripoveduje, kako je postala športnica, kakršna je danes.

Mislim, da je bila moja odločitev dokončna, ko sem postala svetovna prvakinja v kategoriji do 23 let v sprintu v teku na smučeh.
Rezultate sem želela ponoviti na tekmovanjih za svetovni pokal, na svetovnem prvenstvu za člane in na olimpijskih igrah. Najuspešnejša sem bila na svetovnem prvenstvu za člane, kjer je moja najboljša uvrstitev 6. mesto. Vsekakor so mi pri odločitvi in doseženih rezultatih pomagali tudi trener in družina.
Pravzaprav se je vse začelo že nekoliko prej, pri pouku športne vzgoje na osnovni šoli v Banski Bistrici. Res sem si želela postati mednarodna tekmovalka in sodelovati na vrhunskih tekmovanjih svetovnega pokala, svetovnega prvenstva in olimpijskih iger. O tem sem sanjala. Ob koncu osnovne šole sem bila postavljena pred odločitev, ali naj se bolj osredotočim na šport. Odločila sem se za, saj sem imela zelo rada tek na smučeh.
Bila sem tik pred začetkom šolanja na športni gimnaziji, vendar sva z očetom iskala nekaj zahtevnejšega, profesionalnega. Moj oče se je dogovoril za srečanje s trenerjem, ki so mu ga priporočili, in po opravljenih preskusih sem začela delati z njim. Sprejel me je v klub, katerega članica sem še vedno. To je bil začetek moje poti do ciljev, o katerih sem sanjala.
Trener je postopoma načrtoval trening po meri, ki mi je omogočal nenehno napredovanje. Že v času srednje šole je vztrajal, da sem iz pravega testa za mednarodna tekmovanja proti najboljšim športnicam. Takrat sem mislila, da pretirava, vendar so se postopoma pokazali prvi rezultati – najprej naslov prvakinje Slovaške, nato mednarodni uspeh na tekmovanjih Mednarodne smučarske zveze in pozneje na mladinskih tekmovanjih. Največji uspeh v tej kategoriji sem dosegla leta 2007 na svetovnem prvenstvu U23 v sprintu v klasični tehniki, ko sem postala svetovna prvakinja. Pozneje sem začela dosegati višje uvrstitve na tekmovanjih za člane. Na zmagovalnih stopničkah sem stala petkrat in v letu 2009 sem v Whistlerju v Kanadi osvojila svetovni pokal v sprintu.
Kot se pogosto zgodi, so uspehu sledili slabši časi. Začele so se zdravstvene težave, ki so prerasle v kronične bolezni. Začela sem razmišljati o zaključku svoje obetavne športne kariere. Vendar je zmagala ljubezen do športa in kljub težki poti se nisem vdala. S trenerjem sva iskala načine in možnosti, kako izboljšati moj oslabljeni imunski sistem. V tistem času so mi Foreverjevi izdelki zelo pomagali. Moje zdravstveno stanje se je popolnoma ustalilo in spet sem začela dosegati najboljše uvrstitve v svetovnem merilu.
S štirimi zmagami sem postala najuspešnejša športnica na zimskih olimpijskih igrah v Erzurumu v Turčiji. Na svetovnem prvenstvu leta 2011 v Oslu na Norveškem sem osvojila 6. mesto v sprintu. Leta 2013 sem ponovno stala na zmagovalnih stopničkah v Lahtiju na Finskem. Med najboljše mi je uspelo priti tudi na svetovnih prvenstvih 2014 in 2015 z 8. mestom v tej športni disciplini, čeprav sem morala tekmovati s športnicami s Švedske, Norveške in Finske, ki so bile v primerjavi z mano veliko bolje pripravljene. Nisem se prebila do zmagovalnih stopničk, vendar me uspeh spodbuja k trdemu delu in še bolj se trudim doseči svoje cilje.

Alena Prochazkova

Športnica skupine Global F.I.T.