Vođa u vama

Stručnjaci za preživljavanje procijenili su da prosječna osoba može preživjeti približno 48 sati na ekstremno niskim temperaturama i nepovoljnim uvjetima područja planinskog lanca Andi. Nando Parrado u pratnji je 16 prijatelja i članova tima u Andama preživio čak 72 dana, kada se davne 1972. srušio njihov avion. Inspirativna pobjeda nad nizom događaja koji su uslijedili nakon pada aviona, otkrivaju nam pravu snagu vodstva.


"Ovo je zasigurno jedna od najnevjerojatnijih priča o vodstvu na svijetu." rekao je Nando prilikom svog govora na Global Rallyju, kojem je prisustvovalo čak 12,000 ljudi. "Znate li zašto? Jer su sve vođe puta preminule, a ljudi koji nisu namjeravali biti dijelom vodstva, morali su to postati!" Ova duboka izjava ima svoje korijene u nečem još dubljem – svatko od nas ima sposobnost odrediti vlastitu sudbinu; svatko ima sposobnost vođenja.


Nandova priča i Foreverovo poslovanje uče nas da se vođe ne rađaju, vođama postajemo! Svatko od nas ima uzore u privatnom i poslovnom životu koji odaju dojam prirodnih vođa. Spomenuti mentori, sponzori, prijatelji i obitelj mogu odavati dojam kao da posjeduju sve odgovore, a uloga lidera im dolazi s lakoćom, ali u situacijama kao što je Nandova, gdje su istaknute figure iščeznule iz priče nesretnim slučajem, sposobnost uzdizanja pojedinaca poručuje najveću istinu: u svakom od nas postoji vođa.


Svatko od nas ima mogućnost odabrati put koji će mu/joj unaprijediti život. Možemo odabrati i čekanje. Čekamo li do trenutka kojeg smatramo povoljnim ili želimo da se posloži niz situacija koje će nam dati odgovore, možda nikada nećemo doseći svoj puni potencijal ili će biti prekasno. Ponekad se čini da imamo svo vrijeme svijeta za postizanje sljedećeg cilja, životnu promjenu ili putovanje na destinaciju o kojoj oduvijek sanjamo no, vrijeme prolazi brzo poput treptaja; vrijeme prolazi, a stvari se mijenjaju brzinom aviona koji se na početku naše priče srušio u Andama.


Nando Parrado završio je svoju priču na Global Rallyju ovom dubokom porukom: "…radeći ono što zaista volite svakoga dana svog života, stvarate svoju budućnost." Nemojte čekati pravi trenutak da postanete vođom, umjesto toga, stvorite svoj put. Sve što vam treba već je u vama.

Zauvijek vaš,


Rex Maughan