Liderul din tine

Experții în supraviețuire susțin că în condiții de frig extrem și alte intemperii, un om poate supraviețui aproximativ două zile. Nando Parrado și 16 dintre prietenii și colegii lui au supraviețuit 72 de zile atunci când avionul lor s-a prăbușit în 1972. Victoriile inspiratoare asupra seriei de evenimente care au urmat vor dezvălui adevărata putere a leadership-ului.


”Probabil că aceasta este una dintre cele mai incredibile povești de leadership din lume”, a spus Nando atunci când a vorbit celor 12.000 de oameni prezenți în sala de la Raliul Global din Dallas. ”Știți de ce? Pentru că toți liderii au murit, iar persoanele care nu erau înzestrate să fie lideri au fost nevoite să devină lideri”.  Această declarație profundă este înrădăcinată în ceva mult mai adânc – fiecare persoană are abilitatea de a-și hotărî propria soartă; fiecare are abilitatea de a conduce.


Afacerea Forever și povestea lui Nando ne învață că liderii nu se nasc, ci se formează. Există multe persoane care par lideri înnăscuți în jurul nostru. Acești mentori, sponsori, prieteni și membri ai familiei par că știu toate răspunsurile și că abilitatea de a conduce le este la îndemână. Și, nu o să vă mint, poate fi mai ușor pentru unii decât pentru alții. Dar, într-o situație ca a lui Nando, în care toți liderii au dispărut într-o clipă, abilitatea altora de ieși în față ne pune în fața unui adevăr uimitor: există un lider în fiecare dintre noi.


Fiecare dintre noi are abilitatea de a face alegeri care ne pot propulsa viețile și ne pot ajuta să continuăm. De asemenea, putem alege să așteptăm. Dacă așteptăm până ne simțim mai confortabil, până avem toate răspunsurile sau până apar circumstanțele potrivite, există riscul să nu reușim să ne ridicăm la adevăratul nostru potențial sau să fie prea târziu. Poate părea că mai ai suficient timp să îți atingi următorul obiectiv, să faci o schimbare în viața ta ori să mergi în vacanța pe care o visezi, însă poți descoperi că nu este chiar așa. Timpul trece rapid și lucrurile se schimbă într-o secundă, cam cât a durat prăbușirea avionului în Anzi.


Nando Parrado și-a încheiat discursul de la Raliul Global cu un mesaj profund: ”făcând ceea ce iubești în fiecare zi, îți construiești viitorul.” Nu aștepta momentul potrivit pentru a fi un lider. Ai deja abilitatea în interiorul tău. În schimb, creează-ți propria cale.


Mereu al vostru,


Rex Maughan