De leider in jou

Survivalexperts schatten dat de gemiddelde mens de gure kou en barre omstandigheden van het Andesgebergte niet langer dan twee dagen kan overleven. Toen het vliegtuig van Nando Parrado en 16 van zijn vrienden en teamgenoten daar in 1972 crashte, overleefden ze het 72 dagen. De inspirerende triomfen van de gebeurtenissen die daarop volgden, gaven blijk van de ware kracht van leiderschap. 


Nando zei bij de Global Rally in Dallas tegen een menigte van 12 duizend: ‘Dit is waarschijnlijk een van de ongelooflijkste leiderschapsverhalen in de wereld. Weet je waarom? Omdat alle leiders doodgingen, en mensen die niet geacht werden leiders te zijn leiders moesten worden.’ Achter deze wijze uitspraak schuilt een nog diepzinniger les – iedereen heeft het vermogen om zijn eigen lot te bepalen; iedereen heeft het vermogen om te leiden.


Van Nando’s verhaal en de Forever business leren we dat leiders niet geboren maar gemaakt worden. We kijken in ons leven en in onze business op naar mensen die natuurlijke leiders lijken. Die mentors, sponsors, vrienden en familieleden lijken overal antwoord op te hebben en het leiderschap lijkt ze heel makkelijk af te gaan. En om heel eerlijk te zijn, vinden sommigen het inderdaad makkelijker dan anderen. Maar in een situatie als die van Nando, waarin alle leiders plotsklaps lijken te verdwijnen, geeft het vermogen van anderen om het voortouw te nemen blijk van een belangrijker waarheid: er schuilt in ieder van ons een leider.


Ieder van ons heeft het vermogen om keuzen te maken die ons leven een nieuwe impuls kunnen geven. We kunnen ook besluiten om te wachten. Als we wachten tot we ons op ons gemak voelen, tot we alle antwoorden hebben, of tot allerlei andere dingen op hun plaats vallen, bereiken we misschien wel nooit ons volledige potentieel, of is het misschien te laat. De tijd die ruim voldoende leek om je volgende doel te bereiken, een verandering in je leven aan te brengen, of zelfs maar een vakantie te vieren op een plek waar je altijd van gedroomd hebt, kan in een oogwenk voorbijgaan. Tijd gaat snel voorbij, en een en ander kan net zo snel veranderen als die crash van dat vliegtuig in de Andes.


Nando Parrado besloot zijn verhaal op de Global Rally met een diepzinnige boodschap: ‘Door elke dag van je leven te doen wat je graag doet, schep je je toekomst.’ Wacht niet op het juiste moment om een leider te zijn. Neem liever zelf je lot in handen.’ Je hebt het vermogen al in je.


Forever yours,
Rex Maughan