SAVETI ZA OČUVANJE ZDRAVLJA DIGESTIVNOG SISTEMA

Imate li pitanja u vezi sa varenjem?

Svake godine se susrećemo sa brojnim dijetetskim trendovima koji predlažu da izbegavamo/uključimo izvesne namirnice u svoju svakodnevnu ishranu.

Kako je bolje, sa ili bez mlečnih proizvoda – glutenska ili bezglutenska hrana? Sve je teže pratiti ove novosti!

Bez obzira na neprekidnu raspravu o namirnicama koje treba da jedemo, izvesna je činjenica da su, uprkos naprecima u dijetetskim istraživanjima, naši digestivni sistemi ostali isti. Dok krčimo put kroz avanture zdrave ishrane, važno je imati na umu značaj zdravlja digestivnog sistema. Evo nekoliko interesantnih činjenica koje treba da zapamtite kako biste lakše donosili najbolje odluke za svoje telo!

„Dobre“ bakterije Vam mogu pomoći: mnoge namirnice kojima se hranimo sačinjene su od živih organizama – poznatih i pod nazivom probiotici. Balansiranjem broja zdravih mikroorganizama u sistemu imaćemo prirodni, zdravije izbalansirani digestivni sistem. Probiotici se mogu naći u brojnim namirnicama kao što su jogurt, mleko, meki sirevi, hleb sa prirodnim kvascem, pa čak i čokolada.

Dobro varenje i gubitak težine su nerazdvojni: Strpljen – spasen! Detoksifikacija ili pročišćavanje organizma može pomoći u procesu poboljšanja digestivnog zdravlja i dugoročnog gubitka težine. Našim telima je neophodno povremeno restartovanje da bi vrhunski funkcionisala.

Hrana može pomoći zdravom varenju: Vaš digestivni sistem postoji s ciljem pretvaranja hrane u energiju i izdvajanja vitamina i minerala kako bi se održalo optimalno funkcionisanje. Pomažući digestivnom sistemu putem izbalansirane ishrane možete poboljšati apsorpciju i iskorišćenost hranljivih sastojaka. Zeleno povrće omogućava da Vam ćelije u utrobi uredno funkcionišu, dok namirnice poput belog luka i đumbira pomažu u borbi protiv infekcija, loših bakterija i virusa.

Zašto su vlakna toliko bitna? Prilikom unošenja i varenja hrane, vlakna pomažu da se otpadne materije kreću kroz naš digestivni trakt. Snižavanje količine otpadnih materija u Vašem telu podrazumeva uklanjanje štetnih toksina, što može smanjiti rizik od razvoja bolesti sistema za varenje.

Topli napici poboljšavaju varenje: Konobari u restoranima s razlogom nude tople napitke nakon obroka. Topla voda i čaj odličan su način da ojačate svoj digestivni sistem, kako pre, tako i posle obroka. Kamilica, nana i cimet se ubrajaju u biljke koje potpomažu zdravo varenje i odlični su biljni čajevi.

Povezani proizvodi