Vocht

Het wordt mooier weer en we gaan weer wat meer buiten sporten, dus is het belangrijk om extra op onze vochtinname te letten.


Op een dag dat je niet sport hebben we per dag ongeveer 1,5 – 2 liter vocht nodig. Dit hoeft niet persé water te zijn. Water is natuurlijk wel heel goed om te drinken. Het bevat geen calorieën en de kwaliteit van kraanwater in Nederland is erg goed.


Wanneer je sport of wanneer het erg warm is heb je meer vocht nodig. Als je sport heb je ongeveer een liter vocht per uur nodig. Maar hoeveel water je precies nodig hebt ligt natuurlijk heel erg aan de intensiteit van de sport, de temperatuur en de persoon.


Sowieso is het dus belangrijk om voldoende te drinken. Maar wat?


Er bestaan veel soorten drankjes. Drankjes met calorieën, zonder calorieën met vitamines en heel veel hippe shakes. Maar wat is nou handig om te drinken?
Bepaal eerst je doel. Wanneer je bijvoorbeeld langer dan anderhalf uur achter elkaar gaat sporten is het handig voor je prestatie om een sportdrank te drinken. Wil je dat niet en het is mogelijk zou je ook een banaan of een (sport)reep kunnen eten en water drinken.


Water


Water is goed voor iedereen dus dat is altijd goed om te drinken. Het drinken van water kan u ook helpen gewicht te verliezen, omdat het kan bijdragen aan het verminderen van uw hongergevoel. Als u 20 tot 30 minuten voorafgaand aan een maaltijd water drinkt, kan dat u helpen met het beperken van de portiegrootte, zodat u minder snel teveel eet. Probeer een glas van ongeveer 240 ml water te drinken als u tussen de maaltijden trek heeft. 


Isotone & Hypotone sportdrank


Wanneer je niet langer dan 1,5 uur sport is water drinken voldoende. Sport je langer dan 1,5 uur dan is het verstandig om isotone sportdrank te drinken.


Isotone sportdrank bevat tussen de 6 en 8 gram koolhydraten per 100 ml en wordt goed opgenomen. Deze gegevens vind je op het etiket.


Wanneer er meer suiker in de sportdrank zit is het niet meer isotoon maar hypertoon en zou je last van je darmen kunnen krijgen tijdens het sporten. Minder suiker in de sportdrank kan weer wel. Dan is het een hypotoon drankje. Bijvoorbeeld een squeeze JOOST of een stick ARGI+ vermengd met water. Je krijgt dan wel minder koolhydraten binnen wat invloed zou kunnen hebben op je prestatie. Wanneer je lang sport heb je immers koolhydraten nodig om door te kunnen gaan.


Let op de Shakes


Shakes kunnen heel gezond zijn, maar kijk uit voor de calorieën. Wil je een paar kilootjes afvallen dan is het niet altijd handig om veel shakes te drinken waar veel fruit in zit omdat hier best veel calorieën in kunnen zitten. Groente shakes zijn dan geschikter.


Groente shakes eventueel met een klein beetje fruit zijn uit een slowjuicer het lekkerst (vaak veel lekkerder dan uit een blender). Gember doet het ook heel goed door groentesapjes. 


Water en fruit, lekker & gezond!


Dus wil je afvallen kijk dan uit met alle "gezonde" drankjes. Water en thee zijn dan veel handiger. Of maak een kan met water met lekker fruit en munt erin. Geen calorieën, lekker & gezond.


Over Janneke Pieterson:
De komende tijd zal Janneke berichten over voeding en/of sporten voor 'the F.I.T. Movement' schrijven.


Zij heeft sinds 2009 haar diëtistenpraktijk de Sportkeuken in Utrecht. Hier begeleidt zij voornamelijk sporters, topsporters en mensen met overgewicht. Deze zomer start zij met een kookstudio die geheel in het teken van gezonde voeding komt te staan.
Janneke is heel sportief en geeft les op 2 sportscholen in Utrecht. Naast haar praktijk en het lesgeven kookt zij ook voor topsporters. Ze heeft vier jaar lang gekookt voor één van de wielerteams tijdens de Tour de France. Kortom, van alles wat met voeding en fit zijn te maken heeft!

Gerelateerde Producten